top of page
  • Tekst: Rådgiver i Maturus AS Ingar Næss.

LedelsesTips: Husk å oppgradere hjernens software, før den går ut på dato!

Bakgrunnen for dette innlegget er bildet du ser under, i tillegg til at jeg er 100% sikker på at det er flere som bør sjekke når de sist installerte ny «software» til hjernens behov. Husk gammel software gir deg mulighet for feil svar. Hjernen ønsker siste oppgradering for å kunne gi deg den støtten og hjelpen du kan komme til å trenge i tiden som kommer!

I vår digitale tidsalder, hvor vi nesten drukner i informasjonsstrømmer, er det viktigere enn noen gang, for ledere, å huske på betydningen av de gode, gamle kognitive øvelsene – ja, du gjettet riktig, - lesing og skriving.

 

Disse aktivitetene er ikke bare kritiske for effektiv kommunikasjon og kunnskapsutvikling, men de er også helt sentrale for å holde hjernen skarp og oppdatert.


Betydningen av lesing og skriving i lederskapet

Tenk på det: Når vi leser, er det akkurat som vi installerer de nyeste oppdateringene i hjernens 'software'. Og i en verden hvor AI og ChatGPT stadig utvikler seg i rasende fart, kan og bør vi ikke bli hengende etter. Vi må holde tritt, og det gjør vi best ved å lese bredt og skrive ofte. Hva du skal lese? Vel det kan vi gjerne diskutere om du ønsker.


Lesing for åpenbaringer og innsikter

Jeg ikke alltid trodd på lesingens magi, men jo eldre man blir jo mer forstår man av hva som mangler. At det er gjennom det skrevede ord i bøker og artikler vi som ledere kan utvide våre horisonter, skjerpe vår kritiske tenkning og forbedre vår evne til å fokusere. Og visste du at lesing også kan bidra til å holde demens i sjakk? Det er en fin liten bonus, spør du meg.


Skriving for klarhet og kreativitet

Skriving, derimot, er vår sjanse til å sortere tankene våre og gi klarhet i våre ideer. Det er en form for selvrefleksjon og kreativ utfoldelse. Min egen erfaring? Å skrive hjelper meg å strukturere tankene mine og kommunisere mer effektivt, – både på jobb og ellers. Jeg er også sikker på at de som skriver mye også blir gode talere!

 

Lesing og skriving: En dynamisk duo

Disse to, lesing og skriving, går hånd i hånd. Det ene inspirerer til det andre, og sammen skaper de en lærings- og utviklingssyklus som er gull verdt for enhver leder. Det handler om å ta inn ny kunnskap og så anvende og uttrykke den på en meningsfull måte. Det er en grunn til at dyktige ledere har lest mye og i tillegg lært seg å skrive, formidle, inspirere, motivere, ja kommunisere slik at de bygger tro og tillit.

 

Konklusjon

Så, kjære ledere og kolleger, la oss ikke glemme viktigheten av å holde vår mentale 'software' oppdatert. I en verden hvor alt, eller det aller meste digitaliseres, er det disse grunnleggende ferdighetene som vil sikre at vi fortsetter å vokse, utvikle oss og holde tritt med endringene rundt oss.

Så, la oss bla om noen sider og skrive noen ord – for hjernens skyld!

 

En liten tanke: Om du som leder, eller om du har lyst til å bli leder, bestemmer deg for å gi dine medarbeidere muligheten til å omfavne disse mulighetene. Gi dem en enkel, men relevant oppgave de skal lese om og skrive et kort innlegg på til neste felles møte el.l.!

Lykke til!


Kontakt

Om du er usikker på hvordan du skal dra dette i gang, ta kontakt. Husk den Første timen hos oss er alltid Gratis, helt uten noen forpliktelser.

Send gjerne inn kommentarer og synspunkter, ingar@maturus.no eller ring for en prat på 9011750.  

 

Les også innlegget: Kvinner leser mer enn menn!

eller LedelsesTips på Maturus.no@Har du heller lyst på reisetips ta en titt på: mytravelblogg.com

bottom of page